lördag 27 mars 2010

Dulce de leche

Underbar smörig kolasås som passar både till glass och i olika bakverk.

DULCE DE LECHE (KOLASÅS)
1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk

Gör så här:
1. Ta bort etiketten från burken.

2. Gör två hål i ovansidan av burken. Görs enklast med hammare och spik.

3. Placera burken i en liten kastrull och fyll den med tillräckligt med vatten för att komma upp till 1 cm från toppen av burken. Man måste hälla i mer vatten under tillagningsprocessen för att försäkra att vattnet inte avdunstar under 2,5 cm. Men det får heller inte komma in något vatten genom hålen i toppen.

4. Placera grytan på spisen och sätt vredet på drygt medeltemperatur.

5. Håll koll tills vattnet börjar koka.

6. Sänk värmen lite, men det måste fortfarande koka. Det kommer läcka ut lite kondenserad mjölk genom hålen, blir det för mycket gör man bäst i att skrapa bort det med sked så det inte hamnar i vattnet.

7. Låt burken ligga i det kokande vattnet i 3-4 timmar, beroende på hur fast man vill ha sin dulce de leche.

8. Lyft upp burken med en tång eller en grytvante, placera på spisen och låt den svalna lite.

9. Öppna burken försiktigt med en konservöppnare och töm innehållet i en skål. Vispa ihop för att göra kolasåsen homogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar