söndag 2 maj 2010

Kanelbullar

Eftersom det var så fantastiskt fint väder idag så bestämde vi oss för att besöka den bästa "öppna" bondgården i grannskapet, Rönninge By i Täby. Gigantiska kaniner, förrymda killingar, dominanta tuppar och övergödda hästar i en salig blandning, vad mer kan man begära?

Eftersom det blev lite bråttom fick min man baka sin specialitet, kanelbullar.

KANELBULLAR (20 ST)
1/2 paket jäst för söta degar
50 g smör
3 dl mjölk
½ dl strösocker
1 krm salt
500 g vetemjöl

Utbakning
mer vetemjöl
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:

1. Smula ner jästen i bunken till köksmaskinen.

2. Smält smöret, tillsätt mjölk och värm allt fingervarmt. Häll på jästen

3. Rör ut jästen och degvätskan.

4. Tillsätt socker, salt och vetemjöl. Arbeta degen smidig.

5. Låt jäsa övertäckt i minst 45 minuter.

6. Ta fram smöret och ägget och låt de bli rumsvarma.

7. Rör matfettet med socker och kanel. Tag upp degen på en arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl.

8. Kavla ut degen till en platta på ca 40x40 cm. Bred på fyllningen och vik ihop plattan på mitten. Skär i c:a 2 cm tjocka strimmlor, snurra och fäst ihop.

9. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

10. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

11. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i c:a 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

1 kommentar:

  1. Hej, hur gör du för att få så fin snurr på kanelbullarna? Själva flätningen/snurrningen - hur gör du? Du skulle inte kunna skapa en video och lägga ut?
    Mvh bloggläsare!

    SvaraRadera