fredag 30 april 2010

Kladdkaka med daim- och mjölkchokladganache

Ganache ger en djupare chokladsmak, blir krämigare och helt enkelt godare än om man bara vispar grädde med kakaopulver.

KLADDKAKA MED DAIM- OCH MJÖLKCHOKLADGANACHE (10 PORTIONER)

Kladdkaka
200 g osaltat smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
150 g vetemjöl
1 krm salt

Daim och mjölkchokladganache
3 dl vispgrädde
175 g mjölkchoklad
2 dubbeldaim

1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smörj en springform, cirka 22 centimeter i diameter.

3. Smält smöret till kakan i en bunke i en kastrull på spisen.

4. Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält försiktigt i smöret. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.

5. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten.

6. Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och rör till en jämn massa.

7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 14–15 minuter. Låt svalna helt, kakan kan gärna stå i kylen över natten.

8. Daim och mjölkchokladganache: Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en skål.

9. Värm grädden i en kastrull på spisen tills den nästan kokar.

10. Häll grädden över chokladen och rör runt tills chokladen smält och smeten är jämn.

11. Ställ kallt i mint en timme, gärna över natten.

12. Vispa till en tjock och krämig konsistens.

13. Grovhacka daimen och blanda hälften med grädden och bred ut ut på tårtan.

14. Strö resten av daimen på tårtan.

3 kommentarer:

  1. Både ser och låter ljuvligt god, dajmkladdtårtan!
    Passar på att tipsa om tävlingen på min blogg där man kan vinna massor med cupcakesformar!

    SvaraRadera
  2. Supergod och mäktig tårta. Denna gick hem hos både barn och vuxna, dessutom var den enkel att göra.

    SvaraRadera