lördag 3 april 2010

Sockerpasta


Vill man göra dekorationer på sina tårtor, cupcakes eller bakelser görs det enklast med sockerpasta/sugarpaste. Sockerpasta användas på samma sätt som marsipan och det är enda alternativet om man vill göra en helt vit prinsesstårta eller helt som ersättning till marsipan. Sockerpasta gör sig såklart även bra på bröllopstårtor.

EN LITEN SATS SOCKERPASTA (TILL DEKORATIONER)

1/2 msk gelatinpulver
2 msk kallt vatten
4 msk vit sirap
1/2 tsk glukos
1/2 msk glycerol
1 msk kokosfett
7-9 dl florsocker siktat

EN STOR SATS SOCKERPASTA (TILL EN HEL TÅRTA INKLUSIVE DEKORATIONER)

1 msk gelatinpulver
4 msk kallt vatten
1 ¼ dl vit sirap
1 tsk glukos
1 msk glycerol
2 msk kokosfett
14-17 dl florsocker siktat

Gör så här:
1. Blanda gelatinet i det kalla vattnet. Låt stå några minuter tills det tjocknat.

2. Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt löst sig.

3. Tillsätt den vita sirapen, glukos och glycerol. Blanda väl.

4. Rör i kokosfett och drag bort från värmen precis innan det smält helt.

5. Låt blandningen svalna tills den är fingervarm.

6. Häll nu i häften av florsockret i en rymlig bunke och forma en grop.

7. Häll den fingervarma blandningen i gropen och knåda in florsockret med en träslev. Blanda i resten av florsockret efterhand tills kladdigheten försvinner.

8. Knåda tills sockerpastan är följsam och inte klibbar fast på händerna.

9. Om sockerpastan är för mjuk, tillsätt mer florsocker. Råkar den bli för hård, tillsätt lite vatten.

10. Den sockerpastan som inte används direkt kan förvaras i lufttät burk i svalen.

11. När du ska använda den tar du fram den och knåda den mjuk igen. Tillsätt lite vatten om den torkat.

12. Färga in med hushållsfärg/karamellfärg eller pastafärg.

Receptet kommer från början från Receptcentralen.se

1 kommentar:

  1. Ååh, vad bra att du skriver recept på sockerpasta! Måste testa det någon gång.

    SvaraRadera