söndag 16 maj 2010
Kolacheesecake
Nu blir det nog inte några fler cheesecakes på ett tag. Den här läckra kolacheesecaken avnjöt vi under gårdagen när solen behagade att visa sig på vårt lantställe i Värmland.
KOLACHEESECAKE (12 PORTIONER)
50 g osaltat smör
140 g digestivekex
4 gelatinblad
400 g crème fraîche
100 g ljust muscovadosocker
50 g mörkt muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
400 g ricotta
50 g fudge
florsocker
Gör så här:
1. Smält smöret försiktigt i en liten kastrull på svag värme.
2. Placera digestivekexen i en plastpåse och krossa dem till fina smulor med en brödkavel.
3. Häll smulorna i det smälta smöret och blanda väl. Häll blandningen i en 24 cm-springform. Tryck till jämnt med en sked. Ställ i kylen.
4. Täck gelatinbladen med kallt vatten, låt dra i 5 minuter, låt rinna av. Häll 3 msk kokande vatten över gelatinbladen och rör om för att lösa upp.
5. Häll crème fraîche i en liten kastrull med muskovadosockret och en nypa havssalt. Värm sedan försiktigt under ständig omrörning med en träslev tills sockret har löst upp sig. Ge blandningen en snabbt vispning för att bli av med eventuella klumpar.
6. Rör ner gelatin och vaniljsocker i crème fraîche-blandningen, överför till en skål och låt svalna.
7. Placera ricotta i en matberedare och kör tills den är slät, tillsätt sedan crème fraîche-blandningen och kör igen.
8. Häll blandningen över digestivebottnen.
9. Täck med plastfilm och ställ kallt över natten.
10. Kör en kniv runt sidorna av springformen, lossa därefter formen och ta bort den. Lägg på ett fat.
11. Skiva eller dela fudgen i mindre bitar, fördela på cheesecaken och strö sedan på florsocker.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Såg att du hittat till min blogg, det var kul!
SvaraRaderaDen här såg ju riktigt smarrig ut, måste jag nog prova, kakorna ovanför såg inte så dumma ut heller...KAn verkligen rekommendera om kurser av olika slag, finns ju många olika upplägg beroende på var man bor. Men man lär sig nåt nytt och får nya ideér och tips. Titta gärna in till mig igen, jag kommer tillbaka till dej. :) /Sarah