söndag 9 maj 2010

Chokladmoussetårta med mörk- och vit choklad

Nöden är som bekant alla uppfinningars moder. Denna chokladmoussetårta blev till av en slump när den som jag tänkt göra misslyckades. Men såhär i efterhand tror jag att denna blev godare än den jag först försökte göra.

CHOKLADMOUSSETÅRTA MED MÖRK- OCH VIT CHOKLAD (10 PORT)


Mandelmassebotten
300 g mandelmassa
3 ägg
2 1/2 msk kakaopulver
smör till formen

Mörk chokladmousse
125 g mörk choklad, 70%
1 äggula
3 dl vispgrädde

Vit chokladmousse
100 g vit choklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde

Till dekoration:
färska hallon

Gör så här:
1.
Mörk chokladmousse: Vispa grädden lätt.

2. Smält chokladen i en rostfri bunke i vattenbad.

3. Tillsätt äggulan och rör ner.

4. Dra kastrullen av värmen, vänd ner hälften av den vispade grädden med en slickepott och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt resten av grädden.

5. Täck bunken med plastfilm och ställ i kylen i minst 1 timme.

6. Vit chokladmousse: Dela chokladen i mindre bitar och smält i mikron på högsta effekt 30 sekunder i taget tills den är helt smält. Rör om efter varje omgång.

7. Vispa grädden, men sluta innan den blir för hård.

8. Rör ner äggulorna i den smälta chokladen.

9.
Vänd ner chokladsmeten i den vispade grädden.

10. Ställ moussen kallt i minst en timme.


11.
mandelmassebotten: Sätt ugnen på 175 grader.

12. Riv mandelmassan på ett rivjärn.

13. Vispa upp äggen och tillsätt kakao och den rivna mandelmassan.

14. Rör smeten jämn och smidig.

15. Häll smeten i en smord form och grädda i 20 minuter.

16. Tag loss från formen och låt kallna.

17. Färdigställning: Bred ut den mörka chokladmoussen på den avsvalnade bottnen.

18. Bred ut den vita chokladmoussen på den mörka chokladmoussen.

19. Ställ kallt i minst 4 timmar, gärna över natten.

20. Dekorera med färska hallon precis innan servering.

2 kommentarer: