lördag 1 januari 2011

Mintchokladbakelse


Våra nyårsplaner gick i stöpet när värden insjuknade i halsfluss. Så vi fick fira hemma. Jag kunde dock göra den mintchokladbakelse jag ändå tänkt. Den var aningen svår att skära upp snyggt, men den var god, även om man i vanlig ordning var rätt mätt när det var dags för efterrätt.


MINTCHOKLADBAKELSE
(8 port)
Botten
125+75 g mörk choklad gärna med mintsmak (helt eller delvis)
100 g rumstempererat osaltat smör
3 dl strösocker
2 ägg
2 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
90 g vetemjöl

Mintmousse
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
3 äggulor
3/4 dl florsocker
100 g vit choklad
1 tsk pepparmintshushållsarom

Ganache
100 g mörk choklad (70%)
1 dl vispgrädde

Garnering
färsk mynta

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Bryt 125 g choklad i mindre bitar. Smält den över vattenbad.

Rör ihop smör och socker.

Vispa upp äggen i en separat bunke. Arbeta in de uppvispade äggen lite i taget i smöret och tillsätt sedan den smälta chokladen.

Sikta ner kakaopulver, vaniljsocker och mjöl i smeten.

Hacka 75 g choklad grovt och vänd i smeten.

Lägg ett bakplåtspapper i bottnen på en fyrkantig form, 24 x 24 cm, och häll i smeten.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen 25-30 minuter. Låt bottnen svalna och dra av papperet. Diska ur formen och lägg tillbaka bottnen.

Mintmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa upp grädden lätt. Vispa äggulor och florsocker luftigt.

Hacka och smält den vita chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör ner chokladen i äggsmeten och tillsätt mintoljaarom. Vänd ner grädden.

Häll ca 1 dl av blandningen i en kastrull. Ta upp och gelatinbladet och låt smälta i smeten under omrörning. Rör ner gelatinblandningen i resten av smeten. Häll den på chokladbottnen. Jämna till ytan och ställ formen i frysen ca 4 timmar.

Ganache: Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills chokladen smält. Häll ganachen över mintmoussen och ställ tillbaka i frysen ca 2 timmar.

Skär upp bakelserna frysta så blir det jämna och fina kanter. Låt tina ca 1 timme i kylen. Garnera med mynta.

Jag utgick från ett recept från Allt om Mat.

1 kommentar:

  1. Jag ska prova detta recept ikväll. se hur det går. Värkar inte allt för komplicerat.

    SvaraRadera