måndag 20 december 2010

Julgodis x5


I helgen gjorde vi fem sorters julgodis. Fyra av dem blev lyckade och en sort, polkabräck, blev bara halvlyckad, men det receptet är nu modifierat.

MOZARTKULOR (24 st)
200 g mandelmassa
100 g Odense-nougat
100 g Marabou mörk
25 g mjölkchoklad
50 g vit choklad

Gör så här:
Skär mandelmassan i tunna skivor och tryck ut dem något.

Skär nougaten i kuber.

Smält den mörka chokladen och mjölkchokladen tillsammans över ett vattenbad.

Rulla in nougatkuberna i mandelmassa och forma till en rund kula.

Doppa kulorna i den smälta chokladen.

Låt kulorna rinna av och lägg dem därefter på ett fat klätt med bakplåtspapper.

Smält den vita chokladen och ringla på.

Förvara kallt.


DAJM (24 bitar)
75 g smör
1 dl strösocker
2-3 tsk kakao
2 msk mörk sirap
2 msk grädde
¾ dl hackad sötmandel
120 g mjölkchoklad

Gör så här:
Lägg alla ingredienser, utom sötmandel och blockchoklad, i en tjockbottnad kastrull.

Koka upp och låt koka i 18-20 minuter. Tillsätt sötmandeln på slutet.

Häll upp på bakplåtspapper.

Markera 40 rutor och låt stelna helt.

Bryt eller skär rutorna.

Smält mjölkchokladen över vattenbad.

Doppa bitarna i den smälta chokladen.

Låt stelna lite och gör ett mönster med en gaffel.

Låt stelna helt.


KNÄCK (50 st)
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 dl sötmandel

Gör så här:
Skåla och hacka mandeln.

Häll alla ingedienser utom mandeln i en kastrull.

Koka upp och rör om väl.

Låt koka på svag värme i 45-60 minuter. Gör kulprovet.

Tillsätt den hackade mandeln och rör om.

Häll smeten i knäckformar och ställ dem gärna svalt.


ROCKY ROAD (20 bitar)
200 g Marabou mörk eller annan mörk mjölkchoklad
100 g mjölkchoklad
5 marshmallows
1 dl salta jordnötter
12 dumlekolor
½ dl skalade pistagenötter
½ dl crunchy strössel

Gör så här:
Dela chokladen i mindre bitar och smält över ett vattenbad.

Dela marshmallowsarna i mindre bitar och hacka jordnötterna grovt. Halvera dumlekolorna.

Strö ut hälften av fyllningen i botten på en form (c:a 25x15 cm).

Häll på dem smälta chokladen och strö över andra halvan av fyllningen.

Dra med en gaffel så att fyllningen täcks med choklad.

Ställ kallt för att stelna.

Skär eller bryt bitar innan servering.


POLKABRÄCK (30 bitar)
200 g marabou mörk
180 g vit choklad
2 dl polkagrisar

Gör så här:
Smält chokladen över ett vattenbad.

Klä en form 30 x 20 cm med ugnsfolie och bred ut den smälta chokladen i formen.

Låt stelna helt.

Smält sedan den vita chokladen i vattenbad.

Krossa polkagrisarna.

Bred den vita chokladen över den stelnade chokladen och strö de krossade polkagrisarna över. Tryck till med ett plant föremål så polkagrisarna trycks ned ordentligt i chokladen.

Låt stelna innan och bryt den sen i bitar.

---

Fler recept på julgodis finns här.

1 kommentar:

  1. Åh, vad mycket gott. Polkabräck är jag sugen att testa, har sett det på flera ställen och det låter så gott.
    God jul!

    SvaraRadera