måndag 13 december 2010
Årets pepparkakshus
Även om man hinner ångra sig några gånger, och önska att man köpt ett industritillverkat på Ica, så är det ändå alltid värt allt jobb det när det är klart, pepparkakshuset.
I år gjorde jag, med lite mallassistans av min underbara make, vårt sommarställe. Eller vårt och vårt, min snart 95-årige morfar äger det och det har funnits i släkten sen det byggdes för drygt 150 år sedan. Han godkände dock det när han fick se en bild igår :-).
DEG TILL PEPPARKAKSHUS
1 1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör eller margarin
1 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
½ malda kryddnejlikor
1 ½ dl mjölk
8 dl vetemjöl + ca 1 dl till utbakningen
½ msk bokarbonat
DEKORATION
snyggt godis
kristyr (5 dl florsocker, 1 äggvita, 1 tsk ättika)
hushållsfärg
bomull
Gör så här:
Dag 1: Smält smör, strösocker och sirap i en kastrull med tjock botten.
Blanda smörsocker-blandningen med resten av ingredienserna till pepparkaksdegen.
Blanda väl.
Svep in degen i folie och ställ i kylskåp över natten.
Dag 2: Skär ut mallar i papper eller kartong till de olika pepparkakshusdelarna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut pepparkaksdegen på ett mjölat bakbord. Den ska vara 2-3 mm tjock. Tillsätt mer mjöl om degen trillar sönder.
Lyft upp degen och vänd den. Detta minskar risken för att den drar ihop sig när man skär ut bitarna.
Lägg på mallarna och skär ut de olika delarna av huset. (Gör gärna några extra delar att ha i reserv).
Grädda pepparkakshuset i drygt 6-7 minuter på en smörad eller bakplåtspappersbeklädd plåt.
Låt svalna på galler.
Smält ihop sammanfogningsmassan i en tjockbottnad kastrull.
Foga samman bitarna till huset. Låt torka.
Vispa ihop kristyren och dekorera med den.
Limma på non-stop på taket med hjälp av kristyren.
Ställ huset på ett fat med bomull. Låt lite bomull sticka ut ur skorstenen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vilket vackert pepparkakshus.
SvaraRaderaBedårande!
SvaraRadera