söndag 28 november 2010

Lussekatter


Nu är julen igång! Idag gjorde min familj och jag lussekatter. Antagligen inte helt unikt, med tanke på att det är första advent. Vi testade ett annat recept än det vi brukar och det blev faktiskt lite bättre än vanligt. Vi utgick från ett recept som finns i mästerkocken Leif Mannerströms nyutkomna julkokbok. Det enda vi ändrade på var att halvera mängden kardemumma, för att inte riskera den subtila saffranssmaken och så tog vi 10%-ig kesella.

LUSSEKATTER 40 st
100 g osaltat smör
2 paket saffran
5 dl standardmjölk
50 g jäst för söta degar
250 g kesella (10%)
2 1/4 dl strösocker
1 1/2 tsk nystött kardemumma
1/2 tsk finsalt
1000-1100 g manitoba cream eller vetemjöl special

Till garnering
uppvisapt rumstempererat ägg
russin

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran.

Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.

Smula ner jästen i en bunke och lös upp med mjölkblandningen.

Tillsätt kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.

Arbeta i maskin några minuter tills degen släpper från kanterna och känns smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl.

Låt jäsa i 30 minuter.

Arbeta degen smidig på ett lätt mjölat bakbord.

Dela i 4 delar och dela sen de delarna i 10 vardera.

Rulla ut till tunna längder och forma lussekatter.

Tryck in russin på lämpliga ställen

Låt jäsa på bakpappersbeklädd plåt i 30-40 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med ägg.

Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter.

Låt svalna på bakgaller.

1 kommentar: