söndag 14 november 2010
Wienerbröd
Idag firade vi fars dag med wienerbröd med vaniljkrämsfyllning. Det var uppskattat och gott. Receptet kommer från Receptcentralen.se.
WIENERBRÖD 12 st
300 g manitoba cream
1 1/4 dl kallt vatten
25 g jäst
1 ägg
1 äggula
2 msk strösocker
1 tsk havssalt
300 g osaltat smör
Vaniljkräm
1 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
3 äggulor
70 g strösocker
2 msk maizenamjöl
12 g smör
Glasyr
2 dl florsocker
2 msk kallt vatten
Gör så här:
Ställ in mjölet i frysen en halvtimme (gör att jäsningen fördröjs).
Lös upp jästen i vattnet.
Tillsätt ägg, äggula, strösocker, salt och manitoba cream.
Arbeta degen några minuter med degkrokar tills den släpper från bunkens kanter.
Lägg degen i en plastpåse och lägg frys i 10-15 minuter.
Kavla ut degen till ungefär 21x16 cm.
Banka på smöret med kaveln så det mjuknar och passar för knappt halva den utkavlade degen.
Vik över degen och tryck ihop kanterna noga. Slå in degen i plastfolie och lägg den i kylen en halvtimme.
Kavla försiktigt ut degen till 30x40 cm. Kavla inifrån och ut.
Vik ihop till ett treslag.
Vrid degen ett kvarts varv och kavla ut den igen till 30x40 cm. Vik ihop och slå in i folie och lägg den i kylen i 30 minuter.
Kavla ut degen igen och vik ihop den med ett treslag.
Lägg i kylen tills den ska användas.
Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Blanda frön och mjölk i en kastrull och koka upp. Ta bort från värmen och sätt på ett lock.
Vispa äggulor och socker några minuter.
Tillsätt maizenamjölet och vispa in det. Slå på mjölken och blanda ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen.
Koka upp under omkörning tills det tjocknat och precis börjat koka.
Häll i en skål och sätt den i isvattenbad så krämen svalnar så fort som möjligt. Förvara i kylen (håller några dygn om man vill det).
Kavla ut degen till 30x40 cm och skär den i 10x10 cm rutor. Vik in flikarna ungefär som ett kuvert och tryck till.
Låt jäsa 45 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla varje wienerbröd med äggstrykning (1 ägg, 1 äggula och lite salt som vispats ihop)
Lägg en klick vaniljkräm mitt på varje wienerbröd.
Grädda i mitten av ugnen i ungefär en kvart. Kolla efter 10-12 minuter, börjar de få för mycket färg sänk värmen till 200 grader.
Låt svalna på bakgaller.
Blanda glasyren och dekorera de avsvalnade wienerbröden med denna (jag använde en gaffel, men vill man kan man spritsa eller bara lägga en stor klick med hjälp av en sked.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mums, vad gott det ser ut. Har bakat wienerbröd en gång för länge sen, men jag tror det är dags igen. :-)
SvaraRaderaJa, det var mindre krångligt än jag trodde och jag blev mycket nöjd med resultatet!
SvaraRadera