onsdag 5 januari 2011

Citronkyssar


Lättbakad småkaka som smakar uppfriskande mycket citron.

CITRONKYSSAR (20 st)
200 g osaltat smör
150 g strösocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
1 citron
300 g vetemjöl
lemoncurd
florsocker

Gör så här:
Tvätta en citron och avlägsna så mycket av det gula skalet som det bara går med ett zest-järn. Lägg skalet i en skål och pressa över citronsaften och låt stå i minst en kvart. Separera skal från citronsaften (enklast med en sil), men spara den.

Mixa skal, hyvlat smör (jag hyvlade med en helt vanlig osthyvel), strösocker, äggula och vaniljsocker i en matberedare. Tillsätt mjölet och mixa till en jämn deg.

Knåda degen lätt på en mjölad yta. Kavla ut till ca 4 mm tjocklek. Tryck ut 5-6 cm stora rundlar. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck plåten med plastfolie och ställ in kylen minst en halvtimme (gör att degen inte flyter ut så mycket när de gräddas).

Sätt ugnen på 200 grader.

Sätt in plåten och baka i ca 10 minuter tills de fått en lätt gyllene färg. Låt svalna lite på plåten och lägg sen på ett galler för att kallna.

Blanda den sparade citronsaften med florsocker till en lätt rinnig glasyr.

Bred lemoncurd på hälften av kakorna och tryck ihop med resten.

Dekorera med glasyren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar