Goda fluffiga semlor med vaniljgrädde. Helst ska de vara nybaka och just avsvalnade. Med mandelmassan kan man göra som man vill.
12 STORA SEMLOR
75 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
700 g (11-12 dl) manitoba cream
ägg till pensling
Gör så här:
1. Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp.
3. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, antingen ca 5 minuter i en hushållsassistent eller 10-15 minuter för hand.
4. Låt degen jäsa övertäckt i minst 45 minuter.
5. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 jämnstora bitar.
6. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar.
7. Låt bullarna jäsa övertäckta på varm plats (ex. ovanpå spisen) i minst 45 minuter.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen på 200 grader i 12-15 tills de blivit gyllenbruna.
VANILJGRÄDDE
3 dl vispgrädde
2-3 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Vispa grädden och vaniljsockret fluffigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar