tisdag 16 februari 2010

Semlor med vaniljgrädde

Goda fluffiga semlor med vaniljgrädde. Helst ska de vara nybaka och just avsvalnade. Med mandelmassan kan man göra som man vill.

12 STORA SEMLOR
75 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
700 g (11-12 dl) manitoba cream
ägg till pensling

Gör så här:
1. Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen till 37 grader.

2. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp.

3. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, antingen ca 5 minuter i en hushållsassistent eller 10-15 minuter för hand.

4. Låt degen jäsa övertäckt i minst 45 minuter.

5. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 jämnstora bitar.

6. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar.

7. Låt bullarna jäsa övertäckta på varm plats (ex. ovanpå spisen) i minst 45 minuter.

8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen på 200 grader i 12-15 tills de blivit gyllenbruna.

VANILJGRÄDDE
3 dl vispgrädde
2-3 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Vispa grädden och vaniljsockret fluffigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar