söndag 24 januari 2010

Chokladfudgetårta med Baileys


En fantastiskt god kladdig och seg tårta. Tänk på att den kräver några timmar i kylskåp eller varför inte utomhus, nu när det är vinter, på sig att stelna.

BOTTEN
150 g smör
2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk Baileys
1 ½ dl manitoba cream eller vanligt vetemjöl
½ dl kakaopulver
1 tsk bakpulver
CHOKLADFUDGE
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad
75 g smör
TILL SERVERING
1 msk kakaopulver
vispad grädde

Gör så här:
1.Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

2. Smält smöret och låt det svalna.

3. Vispa ihop ägg och sockersorterna.

4. Sikta i mjöl, kakaopulver och bakpulver.

5. Rör i det smälta smöret och Baileys.

6. Häll smeten formen.

7. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.

8. Blanda vispgrädde, strösocker, sirap och mörk choklad i en kastrull.

9. Låt koka under omrörning 10-15 minuter till en tjock och blank smet.

10. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.

11. Pudra över kakao och servera med vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar