Har tröttnat lite på frosting gjord på philadelphiaost. Det kan bli väl kompakt och lite för syrligt. Därför testade jag idag en frosting med vispgrädde som bas. Eftersom jag hade fått fina handplockade hallon, som svärmor i Skåne frusit in i somras, bestämde jag mig för att göra chokladcupcakes med mörk choklad och hallonfrosting. De blev kanongoda!
CUPCAKES
(ger 8 stora cupcakes)
½ dl kakaopulver
50 g mörk choklad (70 %)
1 ¾ dl manitoba cream
1 ¾ dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vanilj socker
1 nypa salt
1 ägg
¾ dl varmt vatten
¾ dl mjölk
1 krm vitvinsvinäger
1 ½ msk neutral olja
HALLONFROSTING
1 ½ dl vispgrädde
1 msk strösocker
½ tsk vaniljsocker
½ dl hallonpuré (mixa hallon och 2 msk florsocker till en puré. Sila sedan bort kärnorna)
8 geléhallon eller färska hallon
Gör så här:
1. Värm ugnen till 180 grader.
2. Sikta ihop kakaopulver, manitoba cream, strösocker, bakpulver, vaniljsocker och salt i en stor bunke.
3. Tillsätt därefter ägg, vatten, mjölk, vinäger och olja. Vispa tills att allt är väl blandat.
4. Fyll formarna (använd kraftiga muffinsformar eller ställ formarna i en muffinsplåt) till hälften och grädda i ca 15 minuter (känn med en provsticka i mitten så de inte är kladdiga). Låt svalna.
5. Blanda vispgrädde och strösocker i en skål. Ställ kallt i ca 30 minuter.
6. Vispa grädden lätt, tillsätt vaniljsocker och hallonpuré. Fortsätt vispa tills frostingen får en fast konsistens.
7. Spritsa frostingen på cupcakesen och granera med ett geléhallon (eller ett färskt hallon om det är säsong).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar