söndag 15 augusti 2010

Karlsbaderbullar med blåbär


Det blev ännu mer blåbär. Hittade ett recept på bullar med blåbär som lät så gott att jag var tvungen att testa. Receptet är Jan Hedhs (dock anpassat till 12 bullar istället för 20) och ur hans senaste bok Bröd & kaffebröd som kom i våras. Som vanligt med hans recept var det inte minsta fusk nånstans.

KARLSBADERDEG (12 BULLAR)
Fördeg
180 g manitoba cream
1 msk strösocker
1 1/4 dl mjölk
25 g jäst

1. Mät upp vetemjöl och socker i degbunken.

2. Lös upp jästen i mjölken och slå den på mjölsockret.

3. Arbeta degen i 5 minuter med KitchenAid eller elvispens degkrokar.

4. Låt jäsa i bunken under plastfolie tills degen blivit dubblerad. Ta minst en halvtimme.

Bortgöring
fördegen
1/2 dl strösocker
1/2 msk havssalt
2 äggulor
1 dl mjölk
250 g manitoba cream
60 g rumsvart osaltat smör

1. Lägg i socker, salt, äggulor, mjölk och mjöl tillsammans med fördegen i bunken.

2. Knåda degen med apparat i 5 minuter. Tillsätt smöret och knåda några minuter till.

3. Låt jäsa i minst 30 minuter.

Krämmassa
(det blir för mycket vaniljkräm men man kan inte göra mindre med lyckat resultat)
75 g nyskållad och nymald mandel
75 g strösocker
ev. lite vatten
1/2 vaniljstång
250 g mjölk
3 äggulor
20 g maizena
12 g smör

1. Blanda mald mandel och strösocker. Det kan behövas lite vatten för att få ihop det till en massa. Ställ kallt minst någon timme. Gärna längre.

2.
Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur fröna.

3. Häll mjölk och frön i en liten kastrull. Koka upp under omkörning och dra åt sidan och sätt på ett lock och ställ ut sidan ett tag.

4. Vispa äggulor och socker lätt och tillsätt mjölet. Slå över mjölken och blanda ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen.

5. Koka upp under omkörning. Tillsätt smöret och vispa tills det smält. Sätt ner kastrullen i ett isvattenbad och låt svalna.

6. Blanda mandelmassa och 100 g vaniljkräm. Häll i en spritspåse och lägg den i kylskåpet.

Äggstrykning
1 ägg
1 äggula
lite salt

Strössel

15 g smör
15 g strösocker
15 g nyskållad och nymald mandel
15 g vetemjöl

Övrigt
färska blåbär

1. Vispa ihop äggstrykningen.

2. Blanda alla ingredienser till strösslet till en smulig massa.

3. Forma bullar som väger 60 g stycket och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med äggstrykningen. Låt jäsa i minst 45 minuter.

4. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Pensla bullarna en gång till.

6. Spritsa ner ca 15 g krämmassa mitt i varje bulle.

7. Lägg på blåbär på toppen av bullarna och strö på strösslet.

8. Grädda bullarna 8-9 minuter. Håll koll så de inte blir för mörka.

9. Låt svalna på galler.

2 kommentarer:

  1. Det var inte bara ett moment där! :-)
    De ser jättegoda ut. Den boken har jag suktat efter länge, få se om jag kan få tag i den snart.

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig blogg du har!
    Missa inte min tävling där du kan vinna söta muffinsformar!

    Kram Karin

    SvaraRadera