söndag 11 juli 2010

Pavlovatårta

Min underbara familj, som alla har semester, bjöd på en trevlig överraskning när jag kom hem från jobbet efter en hård dag i fredags. De hade plockat blåbär i skogen och röda vinbär i vår lilla trädgård och bakat en pavlovatårta med svenska sommarsmaker.

MARÄNGBOTTEN
200 g äggvitor
2 tsk äppelcidervinäger
4 dl strösocker
2 tsk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker

FYLLNING
5 dl vispgrädde
färska blåbär
färska röda vinbär

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Rita upp en cirkel med 25 cm diameter på bakplåtspapper.

3. Vispa äggvitorna till fast skum med elvisp eller kitchenaid.

4. Droppa ner vinägern under vispning.

5. Blanda strösockret med majsstärkelse och vaniljsocker i en bunke och tillsätt lite i taget under fortsatt vispning.

6. Vispa till en fast och blank maräng.

7. Klicka ut marängen på bakplåtspappret innanför cirkeln.

8. Sätt in plåten på andra falsen nerifrån och sänk samtidigt ugnsvärmen till 100 grader. Grädda 1 timme och 20 minuter.

9. Låt marängen svalna på galler. Dra av pappret.

10. Vispa grädden och bred ut över marängbotten. Strö över bären.

2 kommentarer:

  1. Åh, vad kul med överaskningsfika. Maräng och färska bär är gott.

    SvaraRadera
  2. mmm, Pavlova är bara så gott

    SvaraRadera