söndagen den 6:e juni 2010

Hästtårta


Min äldsta dotter älskar hästar och önskade sig förstås en hästtårta till släktkalaset. Det verkade som en rolig utmaning. Jag tänker inte berätta hur många timmar den tog, men eftersom hon blev nöjd med resultatet var det värt jobbet.

HÄSTTÅRTA (12 BITAR)

Tårtbotten

4 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
smör till formen

Vaniljkräm
1/2 liter mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 äggulor
1 1/2 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör

Fyllning
200 g färska hallon
1/2 dl strösocker
1 liter vispgrädde

Dekoration
Marsipan
Sockerpasta

Gör så här:

1. Värm ugnen till 180 grader.

2. Smörj en springform (24 cm).

3. Vispa ägg och strösocker mycket fluffigt med elvisp.

4. Sikta och vänd ner mjölet i äggsmeten.

5. Häll smeten i formen och grädda i 15–20 minuter. Prova med en sticka, stickan ska inte vara kladdig.

6. Tag ut bottnen och vänd den genast upp och ned på ett bakplåtspapper. Detta gör man för att få en slät botten.

7. Vaniljkräm: Koka upp mjölken i en stor kastrull tillsammans med delad och urskrapad vaniljstång. Både frön och stång får koka med. Ta ur vaniljstången.

8.
Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse ljust och fluffigt.

9. Slå över den heta mjölken under vispning och häll tillbaka blandningen i kastrullen.

10. Sjud upp krämen under vispning och tag av från spisen så fort krämen tjocknat.

11. Häll över krämen i en kall skål och smält ner smöret i den varma krämen.

12. Kyl krämen i kylskåp.

13. Fyll en spritspåse med vaniljkräm och spritsa två varv med vaniljkräm som en ring runt kanten på den första skivan.

14. Mosa hallonen med strösocker och fyll ringen med hallon.

15. Vispa grädden fast och fluffig och blanda en gräddklick med vaniljkräm och bred lite över hallonen.

16. Lägg på nästa skiva och bred ut vaniljkräm blandat med grädde.

17. Lägg på sista skivan och bred ut vispad grädde över den.

18. Bred även på kanten av tårtan med vispad grädde.

19. Täck tårtan med kavlad marsipan och gör dekorationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar