fredag 23 juli 2010


Vi lyckades plocka en massa blåbär och jag bestämde mig för att göra ett recept jag varit nyfiken på ett tag, Leilas New York Blueberry Cheescake. Det blev väldigt mumsigt.


NEW YORK CHEESECAKE MED BLÅBÄR (8 PORT)
300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephiaost
2 1/2 dl kesella
3 ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 dl färska blåbär

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 190 grader (175 grader varmluft). Smält smöret.

2. Krossa kexen i mortel eller mixer och rör i det smälta smöret.Packa blandningen hårt en stor form med löstagbar botten.

3. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.

4. Blanda strösocker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Tillsätt kesella och philadelphiaost och vispa krämigt med en elvisp.

5. Höj temperaturen i ugnen till 220 grader (200 grader varmluft). Vispa i äggen så det blandas väl. Häll i vispgrädden lite i taget under vispning.

6. Smält chokladen i ett vattenbad eller micro och rör ner den i smeten.

7. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.

8. Låt cheesecaken stå i kylen över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och det blir dessutom lättare att skiva upp i snygga bitar.

söndag 11 juli 2010

Pavlovatårta

Min underbara familj, som alla har semester, bjöd på en trevlig överraskning när jag kom hem från jobbet efter en hård dag i fredags. De hade plockat blåbär i skogen och röda vinbär i vår lilla trädgård och bakat en pavlovatårta med svenska sommarsmaker.

MARÄNGBOTTEN
200 g äggvitor
2 tsk äppelcidervinäger
4 dl strösocker
2 tsk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker

FYLLNING
5 dl vispgrädde
färska blåbär
färska röda vinbär

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Rita upp en cirkel med 25 cm diameter på bakplåtspapper.

3. Vispa äggvitorna till fast skum med elvisp eller kitchenaid.

4. Droppa ner vinägern under vispning.

5. Blanda strösockret med majsstärkelse och vaniljsocker i en bunke och tillsätt lite i taget under fortsatt vispning.

6. Vispa till en fast och blank maräng.

7. Klicka ut marängen på bakplåtspappret innanför cirkeln.

8. Sätt in plåten på andra falsen nerifrån och sänk samtidigt ugnsvärmen till 100 grader. Grädda 1 timme och 20 minuter.

9. Låt marängen svalna på galler. Dra av pappret.

10. Vispa grädden och bred ut över marängbotten. Strö över bären.